Mastné kyseliny omega-3 a dlouhověkost
16.5.2024, Zdroj: Státní zdravotní ústav
Skupina omega-3 mastných kyselin, která zahrnuje „ALA, EPA a DHA“, je nedílnou součástí zdravé stravy. Tyto esenciální mastné kyseliny se v lidském těle přeměňují z potravinových zdrojů. Zařazení nenasycených mastných kyselin do každodenní stravy…
Letos provoz neotevře 20 až 30 procent palíren, v lednu jich skončilo 20
15.5.2024, Zdroj: Automatizace v potravinářství
Dopad dubnových mrazů a zvýšení spotřební daně bude podle Unie destilatérů pro mnoho pěstitelských palíren likvidační. Jen za leden letošního roku ukončilo činnost 20 palíren, což je zhruba pět procent z celkového…
Na jatkách budou instalovány kamery. Ministerstvo zemědělství to zavádí v novele zákona na ochranu zvířat proti týrání
14.5.2024, Zdroj: Ministerstvo zemědělství
Kamerové systémy budou od 1. ledna 2026 monitorovat provoz na českých jatkách. Cílem novely zákona je další navýšení úrovně ochrany zvířat proti týrání při porážení. Materiály, které připravilo Ministerstvo zemědělství (MZe), schválila…
Vyobrazení studií na obaleGarance
14.5.2024, PotravinyInfo
, Zdroj:... Dobrý den,
ráda bych se zeptala, zdali může být na obale zobrazena studie s grafy, kde se zobrazují účinky nějaké složky v přípravku pro doplňky stravy, kterou udává dodavatel suroviny v jeho příbalovém letáku. Vztahují se na to nějaká omezení? Pokud ano, za jakých podmínek se studie s grafy můžou na ...
2024/1038, Nařízení Komise (EU), měnící maximální hladiny toxinů T-2 a HT-2 v potravináchGarance
13.5.2024, Verlag Dashöfer
, Zdroj:... Evropská komise NAŘÍZENÍ KOMISE (EU) 2024/1038 ze dne 9. dubna 2024 kterým se mění nařízení (EU) 2023/915, pokud jde o maximální hladiny toxinů T-2 a HT-2 v potravinách (Text s významem pro EHP) EVROPSKÁ KOMISE, s ohledem na Smlouvu o fungování Evropské unie, s ohledem na nařízení Rady (EHS) č. 315/93 ...
Potravinářská inspekce zjistila 2,64 tuny exotického ovoce atemoya thompson s koktejlem 6 nadlimitních pesticidů, některé překročily limit 7x
13.5.2024, Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zjistila nevyhovující potravinu ATEMOYA THOMPSON, čerstvé ovoce nebalené, označení šarže: „LOTE: WPAT012003A“, dodavatel: R.PARISE IMPORTACAO E EXPORTACAO DE FRUTAS, Brazílie, země původu:…
2024/1027, Nařízení Komise (EU), měnící specifikace nového potravinového galakto-oligosachariduGarance
10.5.2024, Verlag Dashöfer
, Zdroj:... Evropská komise PROVÁDĚCÍ NAŘÍZENÍ KOMISE (EU) 2024/1027 ze dne 8. dubna 2024 kterým se mění prováděcí nařízení (EU) 2017/2470, pokud jde o specifikace nového potravinového galakto-oligosacharidu (Text s významem pro EHP) EVROPSKÁ KOMISE, s ohledem na Smlouvu o fungování Evropské unie, s ohledem na nařízení ...
852/2004, Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 852/2004 o hygieně potravin, k 24. 3. 2021Garance
24.3.2021, Verlag Dashöfer
, Zdroj:... Evropský parlament, Rada Evropské unie ?B NAŘÍZENÍ EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY (ES) č. 852/2004 ze dne 29. dubna 2004 o hygieně potravin (Úř. věst. L 139, 30.4.2004, p.1) Ve znění: 
 
 Úřední věstník
 No
 page
 date
 ?M1 
 NAŘÍZENÍ KOMISE (ES) č. 1019/2008 ze dne 17. října 2008, L 277 ...
Podmínky úchovy a zpracování vajecGarance
14.7.2015, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Vaječné výrobky lze vyrábět pouze v prostorách, které splňují všeobecné hygienické podmínky a byly schváleny orgány veterinárního dozoru (KVS). Rozměry musí odpovídat kapacitě výroby. Musí být odděleny prostory s odlišnými mikroklimatickými podmínkami a nesmí…
Alergeny v potravinách 05: Označování alergenůGarance
14.7.2020, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Vzhledem k tomu, že zpracování potraviny ať v potravinářském průmyslu nebo v domácnosti většinou významně neovlivňuje alergenní potenci potraviny, je jedinou účinnou ochranou pro spotřebitele s alergií nebo intolerancí vyloučení alergenních potravin…
Ošetřování potravin ionizacíGarance
8.2.2022, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Ošetření potravin ionizací (synonyma: ozařování potravin, ionizace) je jedním z uznávaných a používaných způsobů ošetření potravin vedoucích ke snižování přítomnosti mikrobiálních patogenů nebo škůdců v potravinách. V literatuře se můžeme setkat i s pojmem…
HACCP: Systém kritických bodůGarance
18.11.2012, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Bezpečnost potravin a její zajišťování je jedním z nejdůležitějších, ale také nejkomplikovanějších atributů dnešního tržního hospodářství a mezinárodního volného obchodu s potravinami. V článku jsou shrnuty přístupy a přijaté zásady globálního zajišťování…
- 10/2024 Sb. novela nař. vl. č. 481/2012 Sb. (vyšlo dne: 24.1.2024 v částce č. 10)
- 13/2024 Sb. o požadavcích na jakost balených vod a o způsobu jejich úpravy (vyšlo dne: 26.1.2024 v částce č. 13)
Označování potravin 2024
12.6.2024, On-line, doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Ing. Tereza Fišerová, Mgr. Ing. Eva Singrová, Ing. Kamila LacinováNejčastější dotazy, které k nám přicházejí, se týkají označování potravin. Jsme připraveni vám poradit, vše vysvětlit a představit vám novinky z této oblasti.
Nutriční hodnocení potravin pomocí Nutri-Score
18.9.2024, Praha, doc. Ing. Kamila Míková, CSc.Výživové označení Nutri-Score převádí nutriční hodnotu potravinového produktu do jednoduchého kódu skládajícího se z 5 písmen (A, B, C, D, E) a barev od zelené do červené. Systém se používá zejména v západní části Evropy, kde je dobrovolný či povinný. Řada institucí volá po jeho zakotvení do evropské legislativy. Mnozí ale považují takovéto výživové hodnocení potravin za příliš zjednodušující. Proto byl původní obecný algoritmus výpočtu novelizován, aby se do hodnocení zahrnuly i další faktory.
Výroba potravin 2025
24.10.2024, Praha, Ing. Naděžda Kulišťáková Cahlíková, Ph.D., Ing. David Zima, Mgr. Ivana Mičkalová, Mgr. Adéla Paďourková, Ing. Jan Pivoňka, Ph.D., Ing. Marie Tichá, Ing. Pavla Blackmore, Ing. Lukáš Vápenka, Ph.D., Ing. Magdaléna Hrubá, Ing. Anna MalenováPřipravte se na témata, která hýbou potravinářským sektorem. Nebude chybět reporting udržitelnosti dle požadavků obchodních řetězců, shrnutí toho co nás čeká s tématem ESG v roce 2025, také to, jaké jsou možnosti a rizika aplikace alternativ celoplastových materiálů určených pro styk s potravinami a nebude samozřejmě chybět ani se vším tím související posuzování environmentálních dopadů produktů v rozsahu jejich životního cyklu (LCA). Dále se budeme věnovat nejnovější ČR a EU legislativě, ale také biopotravinám, které jsou považovány za špičku ledovce tzv. ekologické zemědělství. Neopomeneme trendy ve výrobě potravin, zaměříme se na optimalizaci postupů při stanovení trvanlivosti potravin a probereme možnosti využití umělé inteligence.